Om oss

Hur kan du lyckas med affären?

Vi drömmer alla om att göra den där affären med stort A. Den man ser tillbaka på med glädje och som man gärna berättar om för andra. Det kan handla om att vara på en loppis och hitta en dansk designmöbel för ett spottstyver. Det kan innebära att man ropar in en Stig Lindberg servis på en auktion för en väldigt billig peng eller om att man lyckas hitta en bil som kostar betydligt mindre än vad den borde göra.

För att lyckas med en sådan affär så krävs det, enligt vår erfarenhet, tre saker:

  • Tålamod. Du måste vara beredd på att vänta in rätt tid. Ser du exempelvis att en bil ligger ute väldigt länge på Blocket utan att bli såld så kan det vara läge att lägga ett lägre bud. Allt handlar om säljarens behov av pengar. Med ett lägre bud så menas inte att du ska lägga ett skambud. Det brukar få motsatt effekt och där säljaren vägrar sälja. En rimlig nivå måste hittas.
  • Kunskap. Hur kommer det sig att vissa alltid lyckas med sina affärer och alltid lyckas göra vinst? Det handlar om kunskap. Man läser på om den produkt man är intresserad av och man gör en noggrann research innan man börjar ge sig ut på jakt. Ju mer man kan, desto bättre affärer kan man göra. Kunskapen gör dessutom att köpen blir säkrare. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen det också. Genom att vara påläst minskas risken för att man blir lurad.
  • Tur. Man måste även se till tur och slump som en väg till en bra affär. Plötsligt så uppenbarar sig en möjlighet som man aldrig trodde skulle dyka upp. Där måste man även se till att det finns ekonomisk täckning. Annars kan den bästa affären i livet förvandlas till rent ångest där man hela tiden går och grämer sig.

Vi vill ge dig verktygen

Vi har lång vana av affärer. Både i arbetsliv och rent privat. Det gör att vi skapat oss kunskap kring både säljande och köpande av tjänster och produkter. Kan man pruta, finns det läge att förhandla – och hur gör du det på bästa sätt? Många är rädda för att kliva någon på fötterna.

Vi svenskar är uppfostrade – på gott och ont – med att det är fult att pruta och köpslå. Inom andra kulturer är det snarare en sport och en del av livet. Vi vill lära dig att förhandla och att därigenom också bli en bättre affärsman – oavsett om du köper privat eller från en butik eller en affär. Det finns nästan alltid lite svängrum och vi ska visa hur långt detta går att tänja.

Vi hoppas att den här sidan kan skapa en bättre bild av vad affärer innebär och hur du kan lära dig att uppskatta denna ädla konst. Vår ambition är att du ska kunna ta dig närmare de stora klippen och att du aldrig ska betala för mycket pengar för den produkt eller tjänst du behöver. Det finns alltid andra alternativ!